Vienkārša mandarīnu pīrāga recepte ar vieglu mīklu un sulīgu pildījumu, kas izdodas ikreiz un garšo visai ģimenei.
Aukstajos ziemas vakaros nekas nesilda vairāk kā svaigi ceptas kūkas smarža. Mandarīni šajā laikā mājās ir gandrīz vienmēr, un tieši tie iedvesmo šo vienkāršo, bet ļoti mājīgo pīrāgu. Tā ir recepte, kas nāk no vecmāmiņas pierakstiem – bez sarežģītām tehnikām, bez dārgiem produktiem, bet ar bagātīgu garšu. Šis pīrāgs ir tikpat labi piemērots svētku galdam kā klusam vakaram pie tējas, kad gribas kaut ko siltu, saldu un pazīstamu.
Kāpēc mandarīni pīrāgā ir ideāla izvēle
Mandarīni cepšanā uzvedas īpaši labi – tie piešķir mīklai svaigumu, vieglu skābenumu un dabīgu aromātu. Cepoties auglis kļūst maigs, sulīgs un pat nedaudz karamelīzējas, ja apakšā ir nedaudz cukura. Tieši tāpēc šis pīrāgs nekad nešķiet sauss vai smagnējs. Pat nākamajā dienā tas paliek mīksts un garšīgs, it kā būtu cepts tikko.
Mīkla, kas izdodas vienmēr
Šīs receptes lielākā priekšrocība ir vienkāršā mīkla. Tā nav jāraudzē, nav ilgi jāmīca un nav jābaidās no kļūdām. Pietiek ar divām olām, eļļu, ūdeni un miltiem, lai iegūtu vieglu, šķidru mīklu, kas cepoties kļūst gaisīga un maiga. Mandarīnu mīkstums un miziņa piešķir tai īpašu garšas dziļumu, kas atgādina klasiskos mājas pīrāgus no bērnības.
Gatavošanas gaita soli pa solim
Vispirms mandarīnus nomizo un sagriež šķēlītēs, vislabāk – apaļās ripiņās. Viena mandarīna miziņu sarīvē ļoti smalki, uzmanoties neņemt balto daļu, jo tā var dot rūgtumu. Cepamo formu ieziež ar eļļu, pārkaisa ar miltiem un nedaudz cukura, pēc tam kārto mandarīnu šķēlītes vienā kārtā. Tas būs pīrāga aromātiskais pamats.
Atsevišķā bļodā ar blenderi sablendē mandarīnu, olas un šķipsniņu sāls līdz viendabīgai masai. Pievieno cukuru, rīvēto miziņu, eļļu un ūdeni, visu kārtīgi samaisa. Tad pakāpeniski iemaisa miltus ar cepamo pulveri, līdz iegūst gludu, šķidru mīklu bez kunkuļiem. Mīklu lej formā virs mandarīniem un liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī. Cepšanas laikā virtuve piepildās ar citrusaugļu smaržu, kas vien jau rada svētku sajūtu.
Kā pasniegt un ar ko baudīt
Kad pīrāgs ir gatavs, to nedaudz atdzesē, lai to varētu viegli izņemt no formas. Pasniegt to var vienkārši, pārkaisītu ar pūdercukuru, vai ar karoti skābā krējuma vai jogurta. Tas lieliski sader ar melno tēju, zāļu tēju vai kafiju. Šis ir pīrāgs, ko gribas sagriezt vēl vienā gabaliņā, pat ja šķiet, ka jau pietiek.
Precīzas sastāvdaļas
Mandarīni – 6 gabali
Kviešu milti – 220 g
Cukurs – 2 ēdamkarotes formai un 100 g mīklai
Olas – 2 gabali
Saulespuķu eļļa – 150 ml
Ūdens – 150 ml
Cepamais pulveris – 10 g
Sāls – šķipsniņa
Noderīgi padomi
Ja mandarīni ir ļoti saldi, cukura daudzumu mīklā var nedaudz samazināt. Ja tie ir skābāki, var pievienot vēl vienu ēdamkaroti cukura. Daļu ūdens var aizstāt ar apelsīnu vai mandarīnu sulu, lai garša būtu vēl izteiktāka. Pīrāgs īpaši labi garšo nākamajā dienā, kad visas garšas ir savilkušās un kļuvušas vēl maigākas.













